Republic of the Philippines

*é’fsubﬁcfbfthePhilippines . Republic of the Philippines

o quo ] GOVERNMENT PROCUREMENT POLICY BOARD gqj:)-tso

TEC H N ICA L s U P PO RT O FFI C E Government Procurement Policy Board

Technical Support Office

Govemment Procurement Policy Board

INPM No. 142-2016]

29 December 2016

ATTY. LEILANI D. CAPULE

Senior Assistant Vice President

Legal Services Group

DEVELOPMENT BANK OF THE PHILIPPINES (DBP)
DBP Head Office

Sen. Gil Puyat Ave., cor. Makati Ave.,

Makati City

Re: Multi-Year Contracts; Foreign Bidder
Dear Atty. Capule:

This refers to your electronic mail (e-mail) requesting confirmation on the following
matters:

1. Maximum year of the annual maintenance contract in case of multi-year contracts;
and
2. Definition of Foreign and Local Bidder.

In your e-mail, you made a discussion on the provisions of the 2016 revised IRR
pertaining to Multi-Year Contracts. You also mentioned that based on your understanding, that
in the same procurement for consulting services, the procuring entity can enter into a multi-
year contract for the annual maintenance of the system and the cost will be included in the ABC
of the same procurement for consulting services. It was also disclosed that you have consulted
with the DBM that the equivalent document mentioned in the definition of the “Approved
Budget for the Contract” is the GOCC’s Board approval in order that the cost of the multi-year
contract be included in the succeeding annual budget.

Multi-Year Contract

DBM Circular No. 2004-12, which prescribes the guidelines and procedures for the
issuance of a Multi-Year Obligational Authority, defined Multi-Year Contract as a contract for
Multi-Year Projects, the implementation of which will take more than one (1) year to complete
and require multi-year appropriations. It will be noted that the coverage of this DBM Circular,
and the later DBM Circular Letter,' only includes National Government Agencies,
Constitutional Offices and State Universities and Colleges.

! DBM Circular Letter No. 2015-7, June 3, 2015.
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Pursuant to the Circular, covered procuring entities may procure and enter into multi-
year contracts, subject to applicable rules and regulations governing multi-year obligations.
This was recognized under Sections 5 and 7.6 of the 2016 Revised Implementing Rules and
Regulations (IRR) of Republic Act (RA) No. 9184. Also relevant are GPPB Circular Nos. 01-
2009 and 2010-9, and DBM Memorandum dated 18 October 2010, which state that the Multi-
Year Obligational Authority must first be secured prior to the conduct of procurement. This is
in line with the policy that the budget must be fully appropriated at the start of the procurement
process to ensure that there is sufficient appropriation for the project before the procurement
activity is commenced.

Analogously applying the DBM Circular in the case presented by DBP, and assuming
the DBP Board approves the execution of a Multi-Year Contract, DBP can no longer adopt 2
Multi-Year Contract approach at this point as the consulting services for the customized IT
System has already been procured, when it is a requirement that the approval to enter into such
contract must be secured prior to the conduct of the procurement process.

On the other hand, RA 9184 and its 2016 Revised IRR are silent as regards the
maximum number of years the annual maintenance contract can be procured. As such, the
duration of the Multi-Year Contract will depend on the sound discretion of the Procuring Entity
subject to government budgeting, accounting and auditing rules, and depending on its necessity
subject to the approval of the HOPE, in DBP’s case, its Board.

Definition of Local/Foreign Bidder

The Guidelines in the Determination of Eligibility of Foreign Suppliers, Contractors and
Consultants to Participate in Government Procurement Projects? (Guidelines for brevity)
provides for an operational definition of local and foreign consultants, contractors and suppliers.
We note that your query pertains to the procurement of consulting services. Thus, we shall limit
our discussion to local and foreign consultants.

Section 3.4 of the Guidelines defines a local consultant as an individual, sole
proprietorship, partnership, corporation or joint venture as provided in Section 24.3.1 of the IRR
of RA 9184 and complying with the relevant requirements therein. On the other hand, Section
3.1 thereof the term foreign consultant refers to an individual, sole proprietorship, partnership,
corporation or joint venture other than those provided under Section 24.3.1 of the IRR of RA
9184 and complying with the relevant requirements therein.

Based on the foregoing, the following are considered as local consultants for purposes of
participating in government procurement:

1. Duly licensed Filipino citizens/sole proprietorships;

2. Partnerships duly organized under the laws of the Philippines and of
which at least sixty percent (60%) of the interest belongs to citizens of
the Philippines;

3. Corporations duly organized under the laws of the Philippines and of
which at least sixty percent (60%) of the outstanding capital stock
belongs to citizens of the Philippines;

2 Issued through GPPB Resolution No. 18-2005 dated 12 September 2003.
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4. Cooperatives duly organized under the laws of the Philippines, and of
which at least sixty percent (60%) belongs to citizens of the Philippines;
or

5. Persons/entities forming themselves into a joint venture, i.e., a group of
two (2) or more persons/entities that intend to be jointly and severally
responsible or liable for a particular contract: Provided, however, That
Filipino ownership or interest thereof shall be at least sixty percent
(60%). For this purpose, Filipino ownership or interest shall be based on
the contributions of each of the members of the joint venture as specified
in their JVA.

For those individual, sole proprietorship, partnership, corporation or joint venture not
falling under the above-enumeration, they shall be considered as foreign bidders. It bears
stressing that under Section 24.3.3 of the 2016 Revised IRR of RA 9184, foreign consultants may
be hired in the event Filipino consultants do not have the sufficient expertise and capability to
render the services required under the project, as determined by the HOPE, subject to the
submission of documents in accordance with Section 37.1.4(a)(iv) of the 2016 Revised IRR of

RA 9184.

We hope that this opinion issued by the GPPB-TSO provided sufficient guidance on the
matter. Note that this is issued on the basis of particular facts and situations presented, and may
not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should there be other concerns,

please do not hesitate to contact us.

Very truly yours,

NNIS 8. SANTIAGO
Executive Director V



