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Re: Submission of Copies of Eligibility Requirements during the Bid Opening
Dear Ms. Vivero,

This pertains to your letter requesting for a legal opinion on the decision of the
Philippine Postal Corporation (PPC) to disqualify All Transport Network Inc. (ATN) for its
failure to present the original eligibility documents during the bid opening for the
procurement of service for carriage of mail.

Your letter disclosed that ATN joined the competitive bidding for the procurement of
carriage of mail service in the PPC and submitted photocopies of eligibility requirements.
However, during the opening of bids, PPC required the presentation of the original of the
copies of the eligibility requirements. It was also mentioned that PPC gave ATN a fifteen-
minute grace period to present the original copies of the documents, however, when the
documents are to be presented, the latter was already declared as ineligible. Hence, this

inquiry.

Please be advised that the Government Procurement Policy Board (GPPB) and its
Technical Support Office (TSO) has no jurisdiction to rule over actual controversies with
regard to the conduct of bidding of procuring entities since it has no quasi-judicial function
under the law. Hence, this office has consistently refrained from passing upon decisions of
the BAC or the procuring entities relative to its procurement activities.

As regards your query, we reiterate our eatlier opinions' that Procuring Entities (PEs)
cannot require the submission of originals as the rules allow the submission of copies to be
sufficient. This is clear under Section 25.1 of the 2016 Revised Implementing Rules and
Regulations (IRR) where the prospective bidder or its duly authorized representative must
submit a Sworn Statement that each of the documents submitted is an authentic copy of the
original in satisfaction of the bidding requirements. Thus, PEs cannot impose upon the bidder
the additional requirement of having to present the original copies of the eligibility
documents for comparison, as it can verify, validate, and ascertain the authenticity of the
submitted copies through other means during post-qualification. /Q
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All told, a bidder may not be declared ineligible for failure to submit original copies
of eligibility documents, provided that it duly executes an Omnibus Sworn Statement
certifying that the copies of the documents submitted are authentic and complete copies of the
original, among others. It is incumbent upon Procuring Entities to validate, ascertain and
verify the veracity of these documents during post qualification.

We hope that this opinion issued by the GPPB-TSO provided sufficient guidance on
the matter. Note that this is issued on the basis of particular facts and situations presented,
and may not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should there be
other concerns, please do not hesitate to contact us.
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