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Re:  Technical Requirements
Dear Atty. Cortes:

This refers to your electronic mail (email) seeking clarification on the proper
determination of the Lowest Calculated and Responsive Bid (LCRB) where one bidder offers
better specifications than the other bidder.

Background

It is represented that DBP Leasing Corporation (DBP-LC) procured a Healthcare Plan
with one of the technical specifications being the Maximum Benefit Limit (MBL) health
maintenance coverage ranging from P175,000.00.00 to P250,000. You are at a quandary who
should be declared as the LCRB in the following scenarios, all bidders having been post-
qualified:

a. Two bidders submitting the same financial bid price of P590,000.00, but with Bidder
A submitting an MBL of P200,000.00, while Bidder B submitting an MBL of
P175,000.00; and

b. Bidder B’s financial bid price is P550,000.00 with an MBL of P175,000.00, while
Bidder A’s financial bid price is P590,000.00 but with a higher MBL of P200,000.00.

In the first scenario, you ask if the bidders should be regarded as having a tie or should
the award be given to Bidder A, who submitted a higher MBL than Bidder B. In the second
scenario, you ask if Bidder B is the LCRB because its bid price is lower even though its MBL is
lower than Bidder A’s. Moreover, you ask if the GPPB has a new issuance or update on the
guidelines on the use of tie-breaking method.

No Premium for Offers Beyond Minimum

Please note that in the preparation of technical specifications, procuring entities are
presumed to have carefully considered the necessity and underlying reason for the procurement
of the intended goods. Consequently, the specifications and other terms in the Bidding
Documents shall reflect minimum requirements or specifications required to meet the needs of
the procuring entity in clear and unambiguous terms. As such, the bidders complying with the
minimum technical specifications, shall be treated the same way even if one bidder offers higher
technical specifications. &
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In other words, even if a bidder offers superior specifications than the other bidders, such
specifications cannot be given weight and considered in the evaluation of bids. A Procuring
Entity (PE) cannot consider any offer, for purposes of bid evaluation, above the minimum
requirements or specifications provided in the bidding documents.?

We note that in both scenarios, the MBL offered by one bidder is higher than the other
bidder but both complied with the minimum specification set by the PE. Please be guided that the
higher MBL cannot be considered in evaluating the bids mainly because these run counter to the
rules on the use of non-discretionary criteria in Bid Evaluation and Post-Qualification.

In view of the foregoing, we opine that DBP-LC should award the contract to the supplier
that complied with the specified minimum technical requirements and offered the lowest price
quotation.

Tie Breaking Method

On the other hand, in case there will be a tie between bidders, all those who have passed
post-qualification and offered the same financial bid price, the PE must use the tie-breaking
method specified in its bidding documents pursuant to GPPB Circular No. 01-2005°. Under
Section 3.2 thereof, PEs are required to identify at the onset of the bidding process, and thereafter
include in the bidding documents as instruction or a matter of information to prospective bidders,
a ready and clear measure to be used in the event two or more of the bidders have been post-
qualified as LCRB or HRRB. Alternatively, Section 3.3 thereof provides that the PE may opt to
bring the concerned bidders to agree on better selection criteria. In all cases, however, the
Circular emphasized that the measure determined by the PE shall be non-discretionary and
non-discriminatory such that the same is based on sheer luck or chance.*

Hence, considering that the appreciation of superior specifications will require discretion
among the members of the BAC, we are of the opinion that they cannot be used as measures in
any tie-breaking method, which, on the contrary, requires non-discretionary and
nondiscriminatory measures that are based on sheer luck or chance. Any preference in favor of
the supplier that offered better specifications at the same or higher price would be a blatant
violation of the provisions of RA 9184.

We hope that this opinion issued by the GPPB-TSO provided sufficient guidance on the
matter. Note that this is issued on the basis of particular facts and situations presented, and may
not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should there be other concerns,
please do not hesitate to contact us.
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