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MR. RAMIR B. BARQUILLA

Manager / Owner

ICONST ARCHITECTURAL DESIGN CONSTRUCTION AND DEVELOPMENT (ICONST)
Blk 2, Lot 6 Tanchuling Subdivision

Rawis, Legazpi City

Re:  Contractor’s Performance Evaluation Summary (CPES) Final Rating

Dear Mr. Barquilla:

This refers to your letter! requesting for guidance on whether the submission of a
CPES Final Rating is a mandatory requirement in the Procurement of Infrastructure Projects.

At the outset, we would like to clarify that the Government Procurement Policy Board
(GPPB) and its Technical Support Office (TSQO) render policy and non-policy matter
opinions, respectively, on issues purely pertaining to the interpretation and application of
procurement laws, rules and regulations. We have no authority to dictate to the Procuring
Entity how to decide or resolve issues relative to its procurement activities. Moreover, we
adhere to the position that we cannot, nor any other agency, authority, or official, encroach
upon or interfere with the exercise of the functions of the Head of the Procuring Entity
(HOPE) and the BAC, since these duties and responsibilities fall solely within the ambit of
their authority and discretion. In this regard, we limit our discussion on the interpretation of
relevant procurement rules and regulations pertinent to the issues presented.

Section 23.5.2.4% of the Revised Implementing Rules and Regulations (IRR) of
Republic Act (RA) No. 9184 expressly requires the submission of a Certificate of Final
Acceptance or a CPES Final Rating and/or Certificate of Completion, which must be
satisfactory. These documents ensure that the project identified in the Statement of Single
Largest Completed Contract (SLCC) is not only completed, but also satisfactorily fulfilled
and accepted by the project owner. Accordingly, since the two documents substantially attest
to the status of the identified project, the submission of either document shall suffice. In
other words, in order to substantiate its SLCC, the bidder may submit either a Certificate of
Final Acceptance or a satisfactory CPES Final Rating and/or Certificate of Completion. té

! As indorsed by the Department of Interior and Local Government and by the Office of the Ombudsman.

2 As amended by Section 23.4.2.5 of the 2016 revised IRR, which states, [tJhe SLCC shall be supported by an
Owner’s Certificate of Final Acceptance issued by the project owner other than the contractor or a final rating
of at least Satisfactory in the Constructors Performance Evaluation System. In case of contracts with the
private sector, an equivalent document shall be submitted.
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We hope that our advice provided sufficient guidance on the matter. Please note that
this opinion is being rendered on the basis of the facts and particular situation presented, and
may not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should you have
additional questions, please do not hesitate to contact us.
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