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Re: Clause 5.1 of the Bid Data Sheet (BDS); Additional Eligibility
Documents; Ten-year Business Existence of Bidder

Dear Mr. Pausanos:

This refers to your letter sent thru e-mail inquiring on the legality of Clause 5.1 of the Bid Data
Sheet relative to the procurement of Starter Toolkits by the Technical Education and Skill
Development Authority (TESDA), thus:

5.1 Additional Eligibility of the Bidders:

1. The Bidder must have been in the business for ten (10) years from
date of opening of bids;

At the outset, we wish to stress that the Government Procurement Policy Board (GPPB)
and its Technical Support Office (GPPB-TSO) only render policy and non-policy matter
opinions, respectively, on issues purely relating to the interpretation and application of the
procurement laws, rules, and regulations. It has no jurisdiction to rule over actual controversies
with regard to the conduct of the bidding since it has no quasi-judicial functions or investigatory
powers under the law. Moreover, we adhere to the position that apart from courts having actual
jurisdiction over the subject matter of a case, we cannot, nor any other government agency,
authority, or official, encroach upon or interfere with the exercise of the functions of the BAC,
since these duties and responsibilities fall solely within the ambit of its authority and discretion
as sanctioned by law.! Thus, we shall limit our discussion on the interpretation of the
procurement law and its associated issuances.

Bid Data Sheet (BDS) Clause 5.1

For your guidance, BDS Clause 5.1 of the Philippine Bidding Documents for Goods,
in relation to Instructions to Bidders (ITB) Clause 5.1, refers to those bidders eligible to
participate in bidding, in accordance with Section 23.5.1.1? of the revised Implementing Rules
and Regulations (IRR) of Republic Act (RA) No. 9184. .

! Non-Policy Matter (NPM) No. 46-2013 dated 11 June 2013
223.5.1.1 The following shall be eligible to participate in the bidding for the supply of goods:
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Additional Eligibility Requirements

We wish to clarify that PEs are proscribed from requiring additional eligibility
requirements. For the procurement of goods, the list of eligibility requirements has been
streamlined/simplified such that only those requirements enumerated under Section 23.1 of the
IRR of RA 9184 are necessary for purposes of determining bidder’s eligibility. The rationale
for this is to allow greater participation, enhance competition among prospective bidders, and
reduce transaction costs.’

Existence vis-a-vis Experience

As regards the requirement of bidder’s business existence of at least ten (10) years,
please note that the GPPB has no existing rule or issuance on the matter. However, in order to
ensure one’s technical eligibility and experience to undertake the project, the bidder shall
submit its Single Largest Completed contract within the period specified in the Invitation to
Bid, in accordance with Section 23.5.1.3 of the IRR of RA 9184, thus:

23.5.1.3 The prospective bidder must have completed, within the period
specified in the Invitation to Bid, a single contract that is similar to the
contract to be bid, and whose value, adjusted to current prices using the
National Statistics Office (NSO) consumer price indices, must be at least fifty
percent (50%) of the ABC. However, in the case of Expendable Supplies, said
single contract must be at least twenty five percent (25%) of the ABC.
(Emphasis supplied)

Summary

All told, we wish to clarify that:

1. The GPPB and its TSO have no jurisdiction to rule over actual controversies
with regard to the conduct of the bidding since it has no quasi-judicial
functions or investigatory powers under the law;

2. Clause 5.1 of the BDS of the PBDs for Goods refers to those bidders who
are allowed to participate in bidding, and does not, in any way, allow
additional eligibility requirements, as the same are limited to those
enumerated under Section 23.1 of the IRR of RA; £

a)  Duly licensed Filipino citizens/sole proprietorships;
b)  Partnerships duly organized under the laws of the Philippines and of which at least sixty percent (60%)
of the interest belongs to citizens of the Philippines;
¢) Corporations duly organized under the laws of the Philippines, and of which at least sixty percent (60%)
of the outstanding capital stock belongs to citizens of the Philippines;
d) Cooperatives duly organized under the laws of the Philippines, and of which at least sixty percent (60%)
belongs to citizens of the Philippines; or
e) Persons/entities forming themselves into a joint venture, i.e., a group of two (2) or more persons/entities
that intend to be jointly and severally responsible or liable for a particular contract: Provided, however, That
Filipino ownership or interest of the joint venture concerned shall be at least sixty percent (60%). For this
purpose, Filipino ownership or interest shall be based on the contributions of each of the members of the joint
venture as specified in their JVA.

3 NPM No. 65-2009 dated 17 December 2009.



3. Instead of bidder’s years of business existence, the bidder is required to
submit its SLCC within the period specified by the Procuring Entity, in
accordance with Section 23.5.1.3 of the IRR of RA 9184.

We hope that this opinion issued by the GPPB-TSO provided sufficient guidance on
the matter. Note that this is issued on the basis of particular facts and situations presented, and
may not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should there be other
concerns, please do not hesitate to contact us.
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