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Subject: Bid Form
Dear Regional Director Guballa:

This refers to your letter requesting our opinion on whether the failure to indicate the sub-
total and amount in words and figures in the Bid Form (Bid Price Form) may be a ground for the
disqualification of a bidder. The request stems from the public bidding conducted by the BIR
Revenue Region No. 6 — Manila on 14 February 2017 for the procurement of Janitorial and
Manpower Services at the BIR Revenue Region No. 6 (Manila) and Revenue District Office Nos.
34 (Paco, Pandacan, Sta. Ana and San Andres, Manila) and 36 (Puerto Princesa City, Palawan).

At the outset, we would like to clarify that the Government Procurement Policy Board
(GPPB) and its Technical Support Office (TSO) render policy and non-policy opinions,
respectively, on issues purely pertaining to the interpretation and application of procurement laws,
rules and regulations. We have no jurisdiction to rule over actual controversies with regard to the
conduct of bidding, since this office has no quasi-judicial functions or investigatory powers under
the law. Moreover, we adhere to the position that we cannot, nor any other agency, authority, or
official, except courts of competent jurisdiction, encroach upon or interfere with the exercise of the
functions of the Head of the Procuring Entity and the Bids and Awards Committee, since these
duties and responsibilities fall solely within the ambit of their authority and discretion. In this
regard, we shall limit our discussion on the interpretation of relevant procurement rules and
regulations pertinent to the issues presented.

Prescribed Bid Form

We note that the Bid Form (Bid Price Form) submitted by the bidder is not in accordance
with that prescribed by the GPPB in the Philippine Bidding Documents (PBDs) for Goods. In the
5" Edition of the PBDs for Goods, bidders are mandated to complete and submit with its Bid the
Bid Form and Price Schedules in accordance with Instruction to Bidders (ITB) Clause 15 with the
requirements of the Bidding Documents and the format set in Section VIII, Bidding Forms.! Under
ITB Clause 15.1, the bidder shall complete the appropriate Schedule of Prices, stating the unit
prices, total price per item and the total amount, among others. Pointedly, ITB Clause 6.2(a) of the
5™ Edition of the PBDs provides that the bidder shall be responsible for having taken steps tcg
carefully examine all of the Bidding Documents.

! Notes on the Bidding Forms, 5" Edition of the PBDs for Goods, p. 77.
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In this regard, we wish to clarify that failure of the bidder to comply with the prescribed
Bid Form, including the Schedule of Prices, is a cause for the bidder’s disqualification, unless the
mistake was committed due to the procuring entity’s failure to provide the correct and updated
form of the Bid Form in its bidding documents. Relative thereto, we would like to reiterate that
procuring entities are mandated to use the Philippine Bidding Documents (PBDs) and other
standard forms issued by the GPPB pursuant to Section 6.2 of the 2016 Revised IRR of RA 9184.

Completeness of Bid Form

We wish to clarify that under Section 32.2.1(a) of the 2016 Revised Implementing Rules
and Regulations (IRR) of Republic Act (RA) No. 9184, in the conduct of detailed evaluation of all
bids using non-discretionary criterion, the BAC shall consider the completeness of the bid, thus:

Unless the Instructions to Bidders specifically allow partial bids, bids not
addressing or providing all of the required items in the Bidding Documents
including, where applicable, bill of quantities, shall be considered non-
responsive and, thus, automatically disqualified. In this regard, where a
required item is provided, but no price is indicated, the same shall be
considered as non-responsive, but specifying a zero (0) or a dash (-) for the said
item would mean that it is being offered for free to the Government, except
those required by law or regulations to be provided for.

Based on the above-cited provision, a bid will be considered incomplete, non-responsive
and automatically disqualified if it does not indicate the bid price in all of the required items in the
Bidding Documents. The completeness of the bid therefor depends on whether a bid price is offered
in all of such required items in the Schedule of Prices. For purposes of evaluation, apart from the
unit prices, bids shall also reflect other details such as the sub-total of grouped items, and total of
all items written in words and figures.

Pointedly, under Section 32.2.3(c) of the 2016 Revised IRR of RA 9184, in case of
discrepancies, the actual sum of prices of component items shall prevail over the stated total price.
Accordingly, even in the absence of stated sub-total and the corresponding amount in words and
figures in the Schedule of Prices, and provided that the bid is complete, as explained above, detailed
bid evaluation may continue. The procuring entity may use the actual sum of prices of component
items for purposes of evaluation and determination of the bidder with the Lowest Calculated Bid
(LCB) during the Bid Evaluation stage.

We hope that this opinion issued by the GPPB-TSO provided sufficient guidance on the
matter. Note that this is issued on the basis of particular facts and situations presented, and may
not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should there be other concerns,
please do not hesitate to contact us.

Very truly yours,
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