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Re:  Warranty Security; Application of 2016 Revised Implementing
Rules and Regulations (IRR) of Republic Act (RA) No. 9184 -

Dear Director Tangaro-Casingal:

This refers to your letters requesting our opinion on the applicability of Section 77.2 of
the 2016 IRR of RA 9184 on a new contract to be executed but which is an offshoot of contracts
procured under the 2009 revised IRR of RA 9184.

As represented, for the 9 May 2016 National and Local Elections, COMELEC executed
two (2) contracts with SMMT-TIM 2016 Inc. for the lease of an Automated Election System
(AES Contracts), one of the components of which is the lease of the Vote Counting Machines
(VCMs). The AES Contracts contained an Option to Purchase Clause (OTP Clause), which
gave the Commission the option to purchase the VCMs. The OTP Clause further provides that
in the event that the Commission exercised the option, a warranty is required to be covered by
retention money of 10% of every option to purchase payment made. The AES Contracts were
procured under the 2009 revised IRR of RA 9184 and the warranty was based on Section 62.1
thereof.

As pointed out, under the 2016 IRR of RA 9184, the minimum rate of at least 10%
warranty security was reduced to at least 1%. However, Section 77.2 of the same IRR provides
that “[i]n cases where the advertisements or invitations for bids were issued before the
effectivity of this IRR, Procuring Entities may continue adopting the procurement procedures,
rules, and regulations provided in the revised IRR of 2009 or other applicable laws, as the case
may be.” In relation to this, you are requesting our opinion on whether the rate of at least 1%
warranty security provided in Section 77.2 of the 2016 IRR of RA 9184 can be applied in the
event that the COMELEC exercises the option.

Rate of Warranty Security -

At the outset, we wish to clarify that the Government Procurement Policy Board
(GPPB) issued Resolution No. 30-2017' amending Section 62.1 of the 2016 IRR of RA 9184,

thus: ),

! Dated 31 July 2017 and published on 4 January 2018.




“For the procurement of Goods, in order to assure that manufacturing defects shall be
corrected by the supplier, a warranty security shall be required from the contract
awardee for a minimum period of three (3) months, in the case of Expendable Supplies,
or a minimum period of one (1) year, in the case of Non-expendable Supplies, after
acceptance by the Procuring Entity of the delivered supplies.

The obligation for the warranty shall be covered by either retention money in an amount
equivalent to at least one percent (1%) but not to exceed Jive percent (5%) of every
progress payment, or a special bank guarantee equivalent to at least one percent (1%)
but not to exceed five percent (5%) of the total contract price. The said amounts shall
only be released after the lapse of the warranty period or, in the case of Expendable
Supplies, after consumption thereof: Provided, however, That the supplies delivered
are free from patent and latent defects and all the conditions imposed under the contract
have been fully met.” (Emphasis supplied)

Accordingly, upon the effectivity of GPPB Resolution No. 30-2017, the applicable rate
for the warranty security in the procurement of goods, whether in the form of retention money
or special bank guarantee, shall be at least one percent (1%) but not to exceed five percent
(5%) of every progress payment.

Prospective Application of 2016 IRR of RA 9184 -

Laws shall have no retroactive effect, unless the contrary is provided. In Philippine
National Bank v. Cayetano A. Tejano, Jr.?, the Supreme Court explained this provision of
Article 4 of the New Civil Code of the Philippines in this wise:

“It is binding rule, conformably with Article 4 of the Civil Code, that, generally,
laws shall have only a prospective effect and must not be applied retroactively
in such a way as to apply to pending disputes and cases. This is expressed in the
familiar legal maxim lex prospicit, non respicit (the law looks forward and not
backward.) The rationale against retroactivity is easy to perceive: the retroactive
application of a law usually divests rights that have already become vested or
impairs the obligations of contract and, hence, is unconstitutional.”

In a number of Non-Policy Matter (NPM) Opinions, we have clarified the prospective
application of RA 9184 and its IRRs. Thus, in NPM No. 008-2003, dated 15 May 2003, we
opined in the following manner as to the prospective application of RA 9184, thus:

“All on-going procurement activities, including those for which the Invitation
to Apply for eligibility and to Bid were already advertised prior to the effectivity
of the IRR of R.A. 9184, shall be governed by the laws, rules and regulations
applicable at that time, 7.e. E.O. 40 and its IRR, except where these are contrary
to the clear self-executing provisions of R.A. 9184. This is in consonance with
the language of Article 4 of the Civil Code of the Philippines. Furthermore,
since nothing in R.A. 9184 expressly provides for the retroactive application
of its provisions, the general rule shall be reckoned with, that is, its provisions
shall be applied prospectively. Statutory construction dictates that statutes are
not to be construed to have a retroactive effect so as to affect pending projects /.‘

2 G.R. No. 173615, October 16, 2009 citing Land Bank of the Philippines v. De Leon, 447 Phil. 495, 505 (2003)
further citing Francisco v. Certeza, 3 SCRA 565 (1961).



or endeavors, unless such intent is expressly declared or clearly and necessarily
implied from the language of the legislative enactment. (Emphasis supplied).

As to the first IRR of RA 9184, i.e. IRR-A, we explained its prospective application
through NPM No. 119-2004, dated 27 August 2004, in the following manner:

“[R]epeal or amendment of existing laws and regulations on procurement and
government contracts by R.A. 9184 has no retroactive effect in view of the
transitory clause of provided under Section 77 of its IRR-A, x x x

Accordingly, notwithstanding the passage of R.A. 9184 and its IRR-A prior
procurement laws, rules and regulations still govern the procurement and
implementation of certain government contracts, if its invitation for bids were
issued or advertised prior to the effectivity of R.A. 9184 or its IRR-A. Hence,
prior to the effectivity of R.A. 9184 and its IRR-A, the implementation of
infrastructure projects shall be governed by Presidential Decree 1594 (P.D.
1594) and its Implementing Rules and Regulations (IRR).

We also had the occasion, in NPM No. 049-2012, dated 30 April 2012, to explain the
prospective application of the second IRR of RA 9184, which is the revised IRR of RA 9184
issued in 2009, thus:

“[T]he revised IRR took effect on 2 September 2009. Thus, its provisions shall
apply to all procurement activities where the invitations to bid (ITB) were
posted on or after this date. This reflects the prospective application of laws,
which is a basic tenet that “Laws shall have no retroactive effect, unless the
contrary is provided.”

[S]ince the IRR of RA 9184 does not provide for a retroactive effect, we are
of the opinion that Section 62.2.3.4 of the revised IRR should be applied
prospectively to DOTC’s infrastructure contracts. Thus, for the numerous
infrastructure projects implemented and completed using IRR-A, it can
continue to require the renewal of the warranty based on Section 62.2, on the
assumption that the ITBs were posted before 2 September 2009.”

There is no cogent reason to deviate from this established rule on the prospective
application of the 2016 IRR of RA 9184. We note that under its Section 78, the 2016 IRR of
RA 9184 shall take effect sixty (60) calendar days after its publication in the Official Gazette
or in a newspaper of general nationwide circulation and upon filing with the University of the
Philippines Law Center of three (3) certified copies of this IRR, i.e., 28 October 2016. Similar
with the first two (2) IRRs of RA 9184, the 2016 IRR of RA 9184 does not provide for a
retroactive effect, and thus, should be applied prospectively.

We further note that in NPM No. 049-2012 the issue likewise involves the requirement
for warranty security, where we opined that the new provision on the warranty security for
infrastructure projects shall be applied prospectively. Applying the same opinion in the case of
warranty security for goods, the new rate prescribed under the 2016 IRR of RA 9184 shall
likewise be applied prospectively. &



Transitory Clause of 2016 IRR of RA 9184 -

The use of the word “may” in Section 77.2 of the 2016 IRR of RA 9184 gives the
Procuring Entity the authority to continue adopting the procurement procedures, rules and
regulations provided in the 2009 IRR of RA 9184 and other applicable laws, in the event that
the advertisements or invitations to bid were issued before the effectivity of the IRR. The said
provision does not in any way permit a retroactive application of the 2016 IRR of RA 9184. It
simply means that if a procurement project was advertised prior to the effectivity of the 2016
IRR of RA 9184, Procuring Entity may continue adopting previous procurement rules as
advertised and posted through the Bidding Documents.

Summary -

All told, it is our considered opinion that since the 2016 IRR of RA 9184 does not
provide for a retroactive application, the prescribed rate for the warranty security in the
procurement of goods under Section 62.1 of the 2016 IRR of RA 9184, including its
amendment through GPPB Resolution No. 30-2017, shall be applied prospectively in all
government procurement contracts. For contracts procured before the effectivity of the 2016
IRR of RA 9184 and its subsequent amendments, the old rate of at least 10% shall apply.

We hope that this opinion issued by the GPPB-TSO provided sufficient guidance on
the matter. Note that this is issued on the basis of particular facts and situations presented, and

may not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should there be other
concerns, please do not hesitate to contact us.

Very truly yours,

ecutive Director VM



